Pagina's

donderdag 24 april 2014

Koningsdag

Al bijna 40 jaar was voor mij op 30 april Koninginnedag. Het is dan ook wennen dat we nu een Koningsdag op 27 april hebben. Morgen vieren de kinderen op de basisschool Koningsdag met een ontbijt op school en een ware Koningsdans met daarna spelletjes. De kinderen hebben er zin in. Ze gaan helemaal in oranje of in de kleuren rood, wit en blauw naar school, compleet met oranje hoedjes, boa's en schmink op het gezicht. De oranje-koorts is in ons huis toegeslagen.

Oranje haarelastiekjes     Lief! Shirt Oranje
 Oranje haaraccessoires en oranje shirtjes


Maar de naam en de datum is al eerder veranderd. In 1885 werd de eeste Prinsessedag georganiseerd op 31 augustus, de vijfde verjaardag van prinses Wilhelmina. Het doel was om de nationale eenheid van Nederland te benadrukken. Na de dood van koning Willem III in november 1890 werd Prinsessedag opgevolgd door de viering van Koninginnedag. Het was toen echt al een feestdag voor kinderen. Tot en met 1948 werd Koninginnedag op 31 augustus gevierd, totdat koningin Wilhelmina troonafstand deed. Toen Juliana koningin werd, werd Koninginnedag gevierd op 30 april, haar verjaardag. Dus 112 jaar hebben we Koninginnedag gehad! Dit veranderde dus toen Willem-Alexander koning werd, en Koninginnedag Koningsdag werd en verschoven werd naar 27 april, de verjaardag van koning Willem-Alexander. Tja en hoelang, want de volgende troonopvolger is Amalia. Wordt het dan weer een Koninginnedag? En dan misschien op 7 december? Wie weet....

Eerst gaan we maar genieten van de oer-Hollandse feestdag: Koningsdag. Met feest op school en een vrijmarkt op 26 april. En natuurlijk het bezoek van de hele koninklijke familie naar De Rijp en Amstelveen. Heb je nog Hollandse producten nodig helemaal in oranje stijl of in de Nederlandse kleuren? Kijk eens op www.simplydutch.com.

 Spaarpot Koe Ik hou van Holland Rammelaar Leeuw Holland
 
https://www.simplydutch.com/kiosk/souvenirshop/




Geen opmerkingen:

Een reactie posten